SPICCES FÜGE RESPEKTUS

2023-ban a SPICCES FÜGE RESPEKTUS lett Magyarország Tortája

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

2023-ban tizenhetedszer hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt. A szakmai zsűri még áprilisban, összesen 35 benevezett pályamunkából választotta ki a hat döntős tortát. Ezeket aztán júniusban, az ipartestület tanműhelyében kellett a cukrászoknak, a zsűritagok jelenlétében elkészíteniük. Ekkor a korábban meghatározott jellemzők (íz / ízek harmóniája, megjelenés/küllem, technológia/praktikum/kreativitás, állag / textúrák / vágási felület) mellett, értékelték a műhelymunkát is, például górcső alá vették a technológiai folyamatok betartását, az eszközhasználat szakszerűségét és a nyersanyagkezelést is.

Az idei cukrászverseny újdonsága az volt, hogy az általuk előírt nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. A cukrászoknak az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és olyan gyógynövények, mint például a kamilla, a levendula, a menta, a citromfű, a rozmaring, vagy kakukkfű közül legalább egyet fel kellett használniuk. Volt olyan cukrász, aki 2-3 alapanyagot is kombinált a tortájában. A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt.

Kóstolja meg nálunk!